» Het kasteel van Reningelst
Het kasteel dat de sleutel vormde voor de verdediging van de vele feodale gemeenschappen, werd vermoedelijk volgens een oude traditie in de jaren 1100 gebouwd. Aanvankelijk verdedigde men zich op een versterkte heuvel en men voegde er geleidelijk de palissaden en grondophopingen bij. Het werd werldra een gebouw met dikke muren voorzien van uitkijkgaten, die later werden vervangen door ramen. Het kasteel van Reningelst (in enkele documenten ook de “zeven torren” genoemd), bevatte beneden voorraad- en eetkamers, en slaapgelegendheden op de bovenste verdieping. Het kasteel was omringd door een “wal” met een ophaalbrug. Rondom waren enkele schuren aangebracht, die als onderkomen voor de dieren en soldaten dienden. Op 6 september 1793 brandde het kasteel helemaal af, op bevel van Generaal Van Damme.
(uit : “Reningelst door de eeuwen heen” van Willy Delestrez)
Dit schilderij van het kasteel hangde in het vakantiehuis”‘t Onroerend Goed”.
(foto uit de verzameling van Luc Derycke)
Het werd door Stad Poperinge aangekocht en zal gerestaureerd worden. Hopelijk komt het terug naar Reningelst.
Pentekening van de achterzijde van het kasteel.
Koster Cuvelier beschrijft in zijn “Memoriael van Reninghelst” de brand van het kasteel, je leest er ook dat het kasteel nog maar pas vernieuwd was, voor het vernield werd.
Op deze foto van voor W.O.I zie je de nog bijna volledige wal. De mote die deels gebruikt werd als groententuin, was te bereiken via een houten bruggetje. Let op de dakvorm van het woonhuis van de kasteelhoeve.
(foto uit de verzameling van Luc Derycke)
Tijdens Wereldoorlog I werd een dubbele spoorweg aangelegd dwars doorheen de ringgracht.
(foto’s uit de verzameling van Luc Derycke)
Op deze foto van de beschadigde kerk is duidelijk te merken hoe ver de wal reikte.
(foto uit de verzameling van Luc Derycke)
Het noordelijke deel van de wal werd na de oorlog opgevuld met oorlogspuin. Later vulde men een ander deel van de wal op met aarde van rioleringswerken uit de Pastoorstraat.
Van het kasteel rest enkel een deel van de ringgracht, met nog zichtbare fundamenten.
In 2008 heeft de eigenaar de wal aan de oosterzijde verder uitgegraven en de mote werd aan die zijde wat vergroot en opgehoogd.
In de kasteelweide (naast het marktplein) merk je nog een deel van de mote op, waar vroeger het kasteel stond.
De kasteelhoeve, waarvan de schuur grotendeels haar oorspronkelijk uitzicht bewaarde.